Emlékező séta Rőtfalvára

2023. október 26-án, csütörtökön jó idő esetén emlékező sétát szervez a Jurisich Miklós Gimnázium nevelőtestülete és Diákönkormányzata Rőtfalvára az 1956-os forradalom emlékére.

Indulás 13 óra 45 perckor a gimnázium elől, a visszaérkezés tervezett időpontja 17 óra.

Az útvonal: gimnázium - Országzászló - Andalgó - Rőtfalva (románkori kegytemplom) - Andalgó - Kőszeg.

A helyszínen Dr. Kósa Csabáné Székely Orsolya 1956-os budapesti élményeiről beszél. Végül a gimnázium képviselői mécsest helyeznek el a hősi emlékműnél.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Keszei Balázs igazgató


Az előzmények:
A budapesti forradalom kitörése után egy héttel 1956. október 30-án, a fővárosi és országos események hírére, Kőszegen a Nemzeti Bizottmány felhívására a rabság jelképeként is nyilvántartott határ, a „vasfüggöny” megnyitását ünnepelték. A szomszédos Rőtfalvára szerveztek ünnepi menetet, amelyen a város lakossága, köztük diákok és tanárok is részt vettek. 1956-ban hálaadó mise megtartása mellett zászlócserét is szerveztek a magyarok és az osztrákok. A Nemzeti Bizottmány elnöke Schmidt Béla rajztanár, aki a tanítóképzőnek és a gimnáziumnak is tanára volt, így kötődhetett össze szorosan ez az esemény intézményünkkel is.
A 60 évvel ezelőtt történtek előtt fejet hajtva, a korabeli tanárokra, diákokra emlékezve szervezzük ezt a történelmi sétát, amely felidézi a kőszegiek cselekedetét.


A korábbi évek emlékező sétáiról:

rotfalva

A 2014. évi emlékező séta azért is különleges, mert a szlovákiai Szenc városából 35 diák is részt vett a sétánkon, illetve első alkalommal csatlakozhattunk a Világ Gyalogló Napja eseménysorozathoz. Az erről szóló jegyzőkönyv szövege ide kattintva, a szenci diákok egynapos kőszegi kirándulásáról szóló beszámoló pedig ide kattintva olvasható!

A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetők!

Kőszeg

cimer

Írottkő Natúrpark

cimer

Baráti Társaság

ado

Szálláslehetőség

szallas
Telefon: (94) 361-404
Fax: (94) 361-404
Részletek...