Történet

Kőszeg Vas megye "ékszerdoboza". A Kőszegi-hegység lábánál fekvő műemlékvárost a túristák tízezrei keresik fel évente. A város környéke már a csiszolt kő-, ill. bronzkorban lakott terület volt. Ezt igazolják a múlt század vége óta megszakításokkal tartó Velem-Szt. Vid-i ásatások. Az illíreket, s a keltákat a rómaiak követték, ők honosították meg a ma is virágzó szőlőkultúrát. A honfoglaló magyarok kezdetben nem szállták meg a területet, de István király a német terjeszkedése ellen védekezve várat emeltetett a hegytetőn, s ennek a várkoszorúnak az erőssége lehetett a kőszegi Óvár is. A völgyben épült vár körül város alakult, a település magyar, ill. német neve Kőszeg/Güns az első városlakók nemzetiségi megoszlását tükrözi.
Részletek...


A mai város

Kőszeg a Nyugat-Dunántúlon, Vas-megye nyugati szélén, az osztrák határ mentén fekszik. A Kőszegi Kistérség és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet központja, városrésze: Kőszegfalva. Hazánk schengeni egyezményhez való 2007-es csatlakozásával megszűnt határvárosi szerepe, kapcsolatai könnyebbé váltak a vonzáskörzetének számító egykori Kőszegi járás területével.
A városban három kultúra keveredik: a magyar, a német és a horvát. A németek a 200 évig tartó osztrák fennhatóság alatt települtek be, míg a horvátok a török támadását követően. A nemzetközi kapcsolatokat a testvérvárosok, a Douzelage szervezet és a színes városi programok jelentik. Kőszegen egyetem is működik.
Részletek...


Híres polgárok

A városhoz kötődő híres emberek közül elsők között említendő Ottlik Géza író, az Iskola a határon című könyv szerzője és Chernel István ornitológus, a síelés megszállottja, valamint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja.
Részletek...

Kőszeg

cimer

Kőszegi Városi Múzeum

cimer

Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

kraft

Írottkő Natúrpark

cimer